Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ostatní

Pelikán

Tento exotický pták působí mezi ostatními křesťanskými symboly maličko nepatřičně. Ale zdání klame. Ve středověkých bestiářích je totiž uváděno, že pelikán živí své mladé krví z ran, které si sám způsobí zobákem. Díky tomu se stal symbolem sebeobětování a utrpení pro dobro jiných, čili přeneseně Krista.

pelican.jpg

Jetelový trojlístek

Podle legendy na jetelovém trojlístku svatý Patrik vysvětloval irským pohanům trojjedinost boží. Tři listy jsou Otec, Syn a Duch svatý, jeden stvol symbolizuje jejich společnou podstatu.

clover.jpg

Drak

Drak je neodmyslitelně spojen s ohněm (aspoň v Evropě). A kdo je v křesťanství ještě spojován s ohněm? Satan. Drak se proto sta zástupným symbolem ďábla a zla obecně. Není náhodou, že svatý Jiří zabil právě draka a ne třeba medvěda. Nad kým jiným by měl světec zvítězit, když ne nad nějakým pekelníkem, že.

Podle stejného klíče dochází Bible i k tomu, že při Posledním soudu na sebe Antikrist vezme podobu draka.

V heraldice se o tak negativní symbol jednat nemusí – drak zosobňuje sílu a moc, což jsou příznačné ctnosti válečníka. Také ovšem může znamenat lakotu (všichni jistě známe pověsti o dračích pokladech a o zápalu, s jakým je tito plazi střeží).

dragon.jpg

Číslo Šelmy

Pravděpodobně vůbec nejslavnější trojčíslí vůbec. 666 (na několika papyrových zlomcích se zachovalo 616) je číslem, kterým budou označeni přisluhovači Šelmy, která bude vládnout před příchodem Tisíciletého království Božího. Bez tří šestek na čele či na pravé paži nikdo nebude smět prodávat ani kupovat.

V Bibli se doslova píše „…a kdo má rozum nechť sečte číslice té Šelmy. To číslo označuje člověka a je to číslo šest set šedesát šest.“ Což mnoho badatelů přivedlo na myšlenku, že biblická Šelma není žádná metafora ale něco jako krycí jméno skutečné osoby. Řečtina i hebrejština totiž připisuje jednotlivým písmenům číselnou hodnotu. Když v hebrejštině napíšete slova Neron Caesar a posčítáte hodnoty písmen, vyjde vám 666 (pokud napíšete pouze Nero Caesar, vyjde oněch zmiňovaných 616 – obě varianty císařova jména se používaly).

Ačkoli Nero nezabíjel křesťany nijak systematicky (na rozdíl od jednoho z jeho nástupců Diocletiana), jeho útoky na Kristovy uctívače byly dost brutální – velmi známým příkladem je použití „lidských loučí“ při jedné z mnoha císařových oslav. Křesťané tedy rozhodně měli důvod Nerona nenávidět.

Proč Jan natvrdo nenapsal císařovo jméno, ale používal takovouhle šifru, ptáte se možná. Jednoduchá odpověď – císař byl sice už v době vzniku knihy Zjevení mrtev, ale jeho urážka by se stále rovnala urážce římské říše a takový prohřešek se velmi tvrdě trestal.

666

Agnus Dei (Beránek Boží)

Beránek byl už předkřesťanskými kulty často využíván jako obětní zvíře a jeho význam, byť jen v symbolické podobě přetrval až do dob křesťanských.

Nevinnost, čistota, obětování se za druhé – to všechno symbol beránka představuje. Zkrátka a dobře se jedná o další symbol pro Ježíše Krista. I ve Zjevení se píše, že „beránek porazí Antikrista“.

V heraldice se zobrazuje jako malá ovce bez rohů, často nesoucí prapor s křížem či christogramem.

agnus-dei.jpg

Pentagram

Jedním tahem nakreslená pěticípá hvězda. Opět jeden z ultraznámých symbolů. Často je možno vidět ho ve spojitosti s hnutím Wicca nebo s metalem.

Ve starověku se jednalo o symbol planety Venuše, která svou dráhou po obloze pěticípou hvězdu kopíruje.

Pokud je hvězda nakreslena cípem nahoru (tzv. čistý pentagram), jedná se o pozitivní symbol – představuje ochranu před temnými silami a bílou magii. Některé prameny ho dokonce berou jako další symbol pro Ježíše Krista.

Pokud je postaven na hrot, význam se radikálně mění. Stává se z něj symbol černé magie a Satana. Bývá do něj vepsána kozlí hlava – takovému pentagramu se přezdívá Bafomet.

Při doslovném překladu slova pentagram (pět přímek), ale vidíme, že se nutně nemusí jednat o hvězdu, ale klidně i o obyčejný pravidelný pětiúhelník. Legrace je, že „klasický“ pentagram bez tohoto pětiúhelníku uvnitř prostě nenakreslíte. Takže čistý pentagram si v sobě nese obrácený pětiúhelník a naopak. Něco jako asijský jin a jang.

pentagram.jpg

Ryba (Ichtys)

Jeden z nejstarších křesťanských symbolů. Objevoval se jako označení polohy tajných křesťanských modliteben ve starověkém pohanském Římě.

Pokud křesťan nakreslil do písku jeden oblouk a jeho druh dokreslil druhý a znak tak dokončil, oba věděli, že jsou v bezpečí, protože potkali souvěrce. Když se tak nestalo, člověk hned věděl, že má o svém vyznání mlčet. Velmi jednoduché poznávací znamení.

Řecké označení ichtys je vlastně také šifra. Jednotlivá písmena odpovídají prvním písmenům slov v řeckém sousloví „Ježíš Kristus, Boží Syn, Spasitel“.

A proč zrovna ryba? Několik Ježíšových učedníků byli původně rybáři, Ježíš rybami a chlebem nakrmil hladovějící, své učedníky označil jako „rybáře lidí“. Zkrátka motiv ryby se v evangeliích objevuje velice často a v Římě byl jistě méně nápadný než kříž, protože symbolika kříže ve vztahu k „nové židovské sektě“ byla až moc dobře známá.

ichtys.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

ryba-ichtys

Jiří Fukala,21. 7. 2020 0:45

Kde se dá koupit nálepka na auto "Ryba" nebo "Ichtys"? děkuji