Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trocha teorie a uvažování

Roku 313 došlo v Římské říši k přijetí Ediktu milánského a oficiálnímu povolení všech náboženství, mezi nimi i křesťanství, které bylo tou dobou na strmém vzestupu.

Císař Konstantin si náboženského trendu všiml a napadlo ho, že by vůbec nebylo od věci, aby tak rozmanitá říše měla jednotné náboženství, které by ji sjednocovalo. Na nikajském koncilu byla ustavena oficiální křesťanská norma, aby nedošlo hned v začátcích k nějakým nepříjemnostem (k nimž stejně později došlo.) Konstantin a i císaři po něm křesťanství začali prosazovat až se nakonec stalo jediným státním náboženstvím.

Římská říše dala křesťanství natolik dobrou živnou půdu a natolik velký prostor, že po jejím rozpadu se bez problémů udrželo a dál šířilo.

Toliko k počátkům křesťanství v Evropě.

Často se říká, že Evropa stojí na křesťanských základech a tradicích. Ale jaké základy má křesťanství? Na jakých kořenech vyrostlo? 

Samozřejmě, první a správná odpověď je judaismus. Ovšem po rozšíření do Evropy se počet pramenů výrazně zvětšuje.V podstatě všechna náboženství Starého kontinentu, která byla křesťanstvím pohlcena, v něm mají svou stopu. Data svátků se kryjí s pohanskými, spousta symbolů byla "pokroucena", aby vyhovovala novému monoteismu. No, našlo by se toho spousta.

Proč, ptáte se možná. Je to velmi jednoduché. Pokud chcete člověka, jehož předkové po generace uctívali například Wotana, obrátit na jiné náboženství, nemůžete mu kompletně překopat cyklus, podle kterého žil. Nemůžete mu vzít dejme tomu oslavu nového jara a nechat po ní díru. Musíte ji něčím nahradit. 

Navíc je zde i velká dávka archetypů. Ježíš prostě nemohl vstát z mrtvých uprostřed zimy, kdy všechno odpočívá nebo v létě, kdy jsou všechny přírodní cykly už v plném proudu. Ani syn Boží se nevyhne řádu přírody.

Veliký vliv polyteismus je vidět v systému křesťanských světců. Když si to vezmete kolem a kolem, křesťanství zdaleka není monoteistické. Většina polyteistických pantheonů má tři nejvyšší bohy - křesťané mají Svatou trojici. Pak jsou nižší bohové a bůžci - křesťané jim říkají světci, Stejně jako pohané se modlí k patronu poutníků, lovců, obchodníků atd. Systém je naprosto stejný, jen se liší terminologie. Nemohu si odpustit poznámku o pokrytectví. 

Křesťanství sice formovalo Evropu, ale zároveň Evropa formovala křesťanství, což je třeba mít na paměti. Takže až vám zase někdo začne tvrdit, že Velikonoce jsou nejdůležitějším křesťanským svátkem,upozorněte ho na pomlázky. Kluci šlehají děvčata proutky a dostávají za to jejich vajíčka. Jo, to zní vážně křesťansky.Nebo takový Beltine, že? 

Takže s těmi křesťanskými kořeny Evropy opatrně. Není to totiž tak docela pravda.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář